МлаДоС Велинград 2019

МлаДоС означава Младежко Доброволно Служене и събира предимно млади доброволци, които посвещават една седмица от своето лято, за да помогнат на хора, които са в затруднено положение. Ние всички сме на една и съща лодка, живеем в една и съща държава, на една и съща планета, така че трябва да си помагаме. И всички участници в този проект, ще могат да изпитат неповторимото удовлетворение от това дадеш от себе си, за да се подобри ситуацията, живота на някой друг.

МлаДоС ще се проведе от 25 август до 1 септември във Велинград. Проекта е под егидата на фондация АДРА, която се занимава със управление на доброволци и подпомагане на нуждаещи се хора, семейства и институции.
Очакваният брой на доброволците е между 50 и 70 души на възраст между 18 и 35 години. Всички те ще обединят усилия и ще помогнат с ремонтни дейности на 5 домакинства. Ето и кратка информация за всяко едно от тях.

Домакинство 1: Самотна майка с две деца (на 10 и 17 години), която живее при своята възрастна майка. Намира се в кв. Драгиново.
Основната им нужда е да се поправи покрива, който е в окаяно състояние и има голям риск да се срути. Освен това има нужда от водоснабдяване и пригаждане на баня.

Домакинство 2: Самотна майка, която се грижи за двете си деца (на 11 и 14 години), едното от които е инвалид и за брата на бившия й мъж, който е със шизофрения.  Намира се в кв. Драгиново.
Основната им нужда е да се направи рампа, по която ежедневно майката да може да сваля своята дъщеря-инвалид.

Домакинство 3: Самотна жена, която гледа изоставеното от родителите си внуче (2 клас).
Намира се в кв. Чепино.
Основана им нужда е частичен ремонт на покрива, електрифициране на една от стаите, за да бъде пригодена за детска, прекарване на вода от кухнята до тоалетната (в тоалетната няма вода) и инсталиране на бойлер в тоалетната, за да се пригоди за баня.

Домакинство 4: Самотен, безработен баща на едно дете (4 клас), което има заболяването тромбоцетопения (Синдром на Евънс).
Основната им нужда е ремонтиране на една стая, за да се приходи в детска. Ремонта се състои от ел.инсталация, гипсокартон, боядисване.

Домакинство 5: Семейство с три деца (на 12, 8 и 3 години). Всички живеят в дома на свекървата и имат само 2 стаи.
Основната им нужда е да се направи стъпаловидна пътека по стръмен склон. През зимата настоящата пътека става непроходима и това създава огромни затруднения на семейството.  Допълнителна нужда е вътрешен ремонт на стаите – гипсокартон и боядисване.

Ние осъзнаваме, че помагането е двупосочен процес. Колкото дава даващият, поне толкова и получава при самото даване. Ние желаем да бъдем част от този процес на даване.

Ако желаете и вие да се включите в подобряването на живота на тези домакинствата, можете да го направите с финансови средства, които ще бъдат изразходвани за материали при ремонтните дейности.

Това може да стане като изпратите сума на следната банкова сметка:

Фондация АДРА България
Райфайзенбанк, София България
IBAN (BGN): BG21RZBB91551060357328
IBAN (EUR): BG16RZBB91551460357385
IBAN (USD): BG98RZBB91551160357316
Основание за плащане: Проект Велинград

Сумата, която е нужна за реализирането на проекта е: 21 500лв.

Очаквайте снимки от свършената работа.

Научете още за проекта:

https://www.facebook.com/events/449241395648619/